Viza za EU

Od 2022. godine će biti potrebna “instant” viza za ulazak u Evropsku Uniju! Evo koliko će važiti i koliko će koštati!

Od 2022. godine, državljanima Republike Srbije će biti potrebna viza za ulazak u zemlje EU.

Kako saopštava Brisel, Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS) trebalo bi da postane kompletno operativan tokom 2022. godine. Naime, EU neće biti prva koja će zahtevati sličnu stvar od zemalja koje su u bezviznom režimu. Takva praksa već postoji u SAD, Kanadi i Australiji, dok sama ideja o uvođenju ETIAS datira još od 2016. godine, a bilo je najavljeno da će ceo sistem proraditi ove godine, ali se ipak zbog pandemije početak primene odložio.

Kako se tvrdi, sam sistem trebalo bi da pomogne oko aktuelnih bezbednosnih, zdravstvenih i migratornih rizika, a odnosi se na ukupno 62 zemlje koje nisu članice EU, ali čiji građani mogu da putuju bez viza u Šengensku zonu.

Pored Srbije, viza će biti porebna i državljanima više od 60 zemalja koje su do sada mogli slobodno da ulaze u Šengen zonu

1,4 milijarde ljudi će biti primorano da aplicira za "putno odobrenje" pre nego što krenu u bilo koji zemlju u EU

Viza će biti potrebna i džavljanima Argentine, SAD, Kanade, Japana, Meksika, Novog Zelanda, Brazila, Ukrajine i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji će putovati u EU iz turističkih, poslovnih ili nekih drugih razloga.

Viza za EU

Svi podnosioci zahteva, starosti od 18 do 70 godina, moraće ovu uslugu da plate sedam evra, dok će ista biti besplatna za maloletne.

Nakon apliciranja, dobija se povratni odgovor o prihvatanju zahteva za “instant vizu” koja će važiti tri godine (svaki boravak do 90 dana) ili onoliko koliko vam važi pasoš. U slučaju odbijanja dobićete i obrazloženje, a moguće je i ulaganje žalbe.

Kada jednom sa ovim dokumentom uđete u zemlju koju ste naveli kao prvu destinaciju, moći ćete da posetite i sve druge zemlje Evropske unije.